Απαλλάσσονται οι επιχειρήσεις από τον φόρο στους τόκους τίτλων του Δημοσίου

Του Προκόπη Χατζηνικολάου

Με στόχο την προσέλκυση επιχειρήσεων (νομικών προσώπων και νομικών οντοτήτων) η κυβέρνηση καταργεί τον φόρο εισοδήματος στους τόκους από τίτλους του ελληνικού δημοσίου. Ηδη, το πλαίσιο εξαιρεί το σύνολο των φυσικών προσώπων σε Ελλάδα και την αλλοδαπή, όπως και τα νομικά πρόσωπα και funds της αλλοδαπής. Με τη διάταξη που περιλαμβάνεται στο σχέδιο νόμου απαλλάσσονται και οι επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα και, εκτός από τον στόχο προσέλκυσής τους, η νέα διάταξη στοχεύει και στην ισονομία, καθώς μόνο τα νομικά πρόσωπα ημεδαπής ήταν υπόχρεα σε φόρο εισοδήματος για τους τόκους κρατικών ομολόγων και εντόκτων γραμματίων. Αυτό που ισχύει σήμερα αλλά καταργείται είναι η παρακράτηση φόρου εισοδήματος 15% και ο συμψηφισμός του σχετικού φόρου με τον φόρο κερδών των επιχειρήσεων. Τονίζεται ότι δεν καταργείται μόνο η φορολογία των τόκων αλλά και η παρακράτηση 15%.

Σύμφωνα με πληροφορίες, αυτήν τη στιγμή τα νομικά πρόσωπα ημεδαπής που έχουν τίτλους του δημοσίου είναι ελάχιστα και αυτό που επιθυμεί η κυβέρνηση είναι να αποκτήσουν και να επενδύσουν σε τίτλους του ελληνικού δημοσίου.

Σύμφωνα με το άρθρο 52, το πρώτο εδάφιο της παρ. 5 του άρθρου 47 του Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος (ν. 4172/2013, Α΄ 167), περί φορολόγησης των κερδών από επιχειρηματική δραστηριότητα, τροποποιείται, προκειμένου η απαλλαγή από τον φόρο εισοδήματος των τόκων ομολογιακών δανείων και εντόκων γραμματίων του Ελληνικού Δημοσίου που ισχύει για τα φυσικά πρόσωπα να επεκταθεί σε όλα τα νομικά πρόσωπα και τις νομικές οντότητες που είναι υποκείμενα φόρου εισοδήματος.

Πλέον, η έκδοση και η διάθεση ομολογιακών δανείων και εντόκων γραμματίων του Ελληνικού Δημοσίου, καθώς και κάθε σχετική ή παρεπόμενη σύμβαση ή πράξη, οι προσωρινοί και οριστικοί τίτλοι ομολόγων ή εντόκων γραμματίων του Ελληνικού Δημοσίου, η κυκλοφορία αυτών, η εξόφληση του κεφαλαίου και τόκων από ομόλογα και έντοκα γραμμάτια του Ελληνικού Δημοσίου και εν γένει η άσκηση δικαιωμάτων που απορρέουν από αυτά, η μεταβίβαση ομολόγων ή εντόκων γραμματίων του Ελληνικού Δημοσίου εντός ή εκτός οργανωμένης αγοράς ή χρηματιστηρίου ή άλλου τόπου διαπραγμάτευσης απαλλάσσονται από κάθε φόρο, τέλος, ανταποδοτικό ή μη, τέλος χαρτοσήμου ή οποιοδήποτε άλλο τέλος υπέρ του Δημοσίου, εισφορά, περιλαμβανομένης και της εισφοράς του ν. 128/1975 (Α΄ 178), προμήθεια, δικαίωμα ή άλλη επιβάρυνση υπέρ του Δημοσίου ή τρίτων, με την επιφύλαξη των διατάξεων που αφορούν Κεντρικά Αποθετήρια Τίτλων, εφαρμοζομένων του Κώδικα Φόρου Προστιθέμενης Αξίας (ν. 2859/2000, Α΄ 248) και του Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος (ν. 4172/2013, Α΄ 167).

Σημειώνεται ότι σήμερα το εισόδημα από τόκους εταιρικών ομολογιών (της παραγράφου 5 του άρθρου 37) που αποκτούν νομικά πρόσωπα ή νομικές οντότητες, που είναι φορολογικοί κάτοικοι αλλοδαπής και δεν έχουν μόνιμη εγκατάσταση στην Ελλάδα, καθώς και φυσικά πρόσωπα φορολογικοί κάτοικοι αλλοδαπής, δεν υπόκειται σε παρακράτηση φόρου. Το ίδιο ισχύει και για τα φυσικά πρόσωπα ημεδαπής.

Πηγή: www.capital.gr

Scroll to Top

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας προσφέρει καλύτερη εμπειρία περιήγησης. Περισσότερα για το πώς χρησιμοποιούμε τα cookies.