Δίκτυα Mονάδων/Γραφείων Μεταφοράς Τεχνολογίας 2021-2027

Aξιοποίηση των ερευνητικών αποτελεσμάτων που παράγονται στους δημόσιους ερευνητικούς οργανισμούς της χώρας (Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα, Ερευνητικά Κέντρα) και αφορούν στους τομείς προτεραιότητας της Εθνικής Στρατηγικής Έξυπνης Εξειδίκευσης 2021-2027 (ΕΣΕΕ). 

Σκοπός της δράσης είναι η ενίσχυση της δημιουργίας και λειτουργίας Δικτύων Μεταφοράς Τεχνολογίας, της Τεχνογνωσίας και των Ανθρώπινων Πόρων Μεταφοράς Τεχνολογίας στους Ερευνητικούς Οργανισμούς με στόχο:

  • ​Τα αποτελέσματα της έρευνας να αξιοποιούνται αποτελεσματικά από τη βιομηχανία και να ενσωματώνονται σε εθνικές ή διεθνείς αλυσίδες αξίας. Οι συνεργασίες αυτές οδηγούν τόσο στην αύξηση της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας όσο και στην επίλυση σημαντικών κοινωνικών προβλημάτων.
  • Οι ελληνικοί ερευνητικοί Οργανισμοί να αποκτήσουν τεχνογνωσία σε θέματα μεταφοράς τεχνολογίας, κάτι που αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για την ανταγωνιστικότητά τους σε διεθνές επίπεδο, αλλά και προϋπόθεση για την ανάπτυξη αυτών των ικανοτήτων σε όλα τα επίπεδα της ελληνικής οικονομίας.
  • Τη βελτίωση των δεικτών καινοτομίας της χώρας, όπως ενδεικτικά των καταθέσεων PCT αιτήσεων για διπλώματα ευρεσιτεχνίας και των από κοινού δημοσιεύσεων ανάμεσα στον ιδιωτικό και το δημόσιο τομέα. Αυτοί οι δείκτες σχετίζονται με τους Δείκτες Μεταφοράς Τεχνολογίας (αιτήσεις για διπλώματα ευρεσιτεχνίας, συμφωνητικά συνεργασίας ή παραχώρησης δικαιωμάτων χρήσης με τον ιδιωτικό τομέα, δημιουργία τεχνοβλαστών, κ.ά.) στους οποίους οι ελληνικοί Ερευνητικοί Φορείς έχουν επιδείξει πολύ χαμηλή δραστηριότητα.
  • Την αύξηση των ποσοστών ιδιωτικών επενδύσεων σε τομείς υψηλής έντασης γνώσης και μεγάλης προστιθέμενης αξίας. Η δυνατότητα του οικοσυστήματος καινοτομίας να αποδείξει την ικανότητα του στο να αναπτύξει νέες τεχνολογίες, να τις προστατέψει και να τις διαχειριστεί είναι καθοριστική σε μια τέτοια προσπάθεια.
  • Την ανάπτυξη του ανθρώπινου δυναμικού της χώρας με την εξειδίκευσή του σε ικανότητες, όπως η κατοχύρωση της διανοητικής ιδιοκτησίας, η αξιολόγηση νέων τεχνολογιών και η διαπραγμάτευση περίπλοκων οικονομικών συμβάσεων που σχετίζονται με τις νέες τεχνολογίες. Αυτές οι ικανότητες είναι απαραίτητες για τη μετάβαση της Οικονομίας σε ένα μοντέλο λειτουργίας που θα βασίζεται στη γνώση και τις νέες τεχνολογίες.

Τα Δίκτυα μπορούν να είναι απλές συμπράξεις Φορέων χωρίς να αποτελούν χωριστή νομική οντότητα η οποία θα διαχειρίζεται το σύνολο του προϋπολογισμού Για τον Συντονιστή του Δικτύου προβλέπεται ένα επιπλέον ποσό για να καλύψει τις ανάγκες των δράσεων συντονισμού που θα υλοποιηθούν.​

Σε ποιους απευθύνεται

  • ​​Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα, σε συνεργασία με άλλα ΑΕΙ ή/και Eρευνητικά Κέντρα
  • ​Ερευνητικά Κέντρα του Άρθρου 13Α του Ν. 4310/2014, εκτός της περίπτωσης Β, σε συνεργασία με ΑΕΙ ή/και άλλα Ερευνητικά Κέντρα​

Περίοδος υποβολής

από 29/10/2024 έως 13/12/2024

Σε περιπτώσεις εγγράφων, για τα οποία δεν είναι τεχνικά εφικτή η ηλεκτρονική επισύναψη/υποβολή (π.χ. χάρτες, σχέδια, κλπ.), ο δικαιούχος υποχρεούται να τα αποστείλει στην Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης/ΕΦ στη διεύθυνση: ΜΕΣΟΓΕΙΩΝ 56, ΑΘΗΝΑ 115 27, εντός 10 εργάσιμων ημερών από την ημερομηνία ηλεκτρονικής υποβολής της πρότασης από τον Δικαιούχο. Δεν θα γίνονται δεκτές προτάσεις εκτός των ανωτέρω προθεσμιών.

​Η περίοδος υποβολής των προτάσεων δύναται να λήξει σε χρόνο ενωρίτερο της ανωτέρω προσδιοριζόμενης ημερομηνίας, σε περίπτωση εξάντλησης της προς διάθεση συγχρηματοδοτούμενης δημόσιας δαπάνης της παρούσας πρόσκλησης (άμεση αξιολόγηση). Η ενημέρωση των δυνητικών δικαιούχων γίνεται μέσω του οικείου ιστότοπου www.antagonistikotita.gr.​

Περιοχή εφαρμογής

Όλη η Ελλάδα

Όροι και προϋποθέσεις

​​​​Προϋπόθεση για τη συμμετοχή των Ερευνητικών Οργανισμών στην παρούσα πρόσκληση, ανεξάρτητα από το … 

Προϋπολογισμός

€ 25.000.000

Σχετικά αρχεία

Scroll to Top

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας προσφέρει καλύτερη εμπειρία περιήγησης. Περισσότερα για το πώς χρησιμοποιούμε τα cookies.