Θα αναλύσουμε τη φορολογία μερισμάτων και τι ισχύει για αυτή στη χώρα μας.
Συγκεκριμένα, θα δούμε:
- Τι είναι τα μερίσματα
- Πόσο είναι η φορολογία μερισμάτων
Καθώς και οτιδήποτε άλλο πρέπει να γνωρίζεις για τον φόρο μερισμάτων.
Τι Είναι τα Μερίσματα;
Όταν λέμε μερίσματα εννοούμε τη διανομή κερδών που γίνεται στους μετόχους μιας επιχείρησης, ανάλογα με το ποσοστό που κατέχουν σε αυτή.
Άλλωστε, ένας από τους βασικότερους – αν όχι ο βασικότερος – σκοπός μιας επιχείρησης είναι το κέρδος. Έτσι, όταν στο τέλος μιας περιόδου υπάρχει κέρδος, τότε μπορεί ένα μέρος αυτού να δοθεί στους μετόχους σε μορφή μερίσματος.
Όπως είναι λογικό, τα νομικά πρόσωπα που είναι σε θέση να έχουν μερισματική πολιτική έχουν περάσει σε φάση ανάπτυξης και μπορούν να επιλέξουν αν τα κέρδη:
- Θα παρακρατηθούν για αποθεματικό ή ανάπτυξη της εταιρείας
- Θα διανεμηθούν όλα στους μετόχους
Ή αν θα γίνει ένας συνδυασμός και των δύο.
Αν για παράδειγμα τα καθαρά κέρδη στο τέλος του έτους είναι 10.000 ευρώ και η εταιρεία απαρτίζεται από 4 μετόχους (με τον καθένα να κατέχει το 25%), τότε μπορεί η εταιρεία να θέσει τα 5.000 ευρώ (50%) των κερδών για επενδύσεις (π.χ νέες θέσεις εργασίας) και τα υπόλοιπα 5.000 ευρώ (50%) να δοθούν στους μετόχους (1250 ευρώ στον καθένα).
Φυσικά, υπάρχουν και τα μερίσματα μετοχών εισηγμένων εταιρειών.
Δηλαδή, μια εταιρεία εισηγμένη στο χρηματιστήριο που έχει χιλιάδες μικροεπενδυτές μπορεί να αποδίδει μέρισμα της τάξεως του 3% της αξίας των μετοχών που έχει ο κάθε επενδυτής (yield).
Τώρα λοιπόν που είδαμε τι είναι τα μερίσματα, ας δούμε τι ισχύει με τη φορολογία μερισμάτων.
Πόσο Είναι η Φορολογία Μερισμάτων;
Σύμφωνα με τον νόμο 4646/2019, ο φόρος μερισμάτων στην Ελλάδα μειώθηκε από 10% σε 5%.
Επομένως, τα κέρδη που διανέμουν διάφοροι τύποι εταιρειών όπως οι ΑΕ, οι ΙΚΕ και οι ΕΠΕ, φορολογούνται πλέον με συντελεστή 5%.
Δηλαδή, αν ένας μέτοχος λάβει ως ετήσιο μέρισμα το ποσό των 10.000 ευρώ, τότε ο φόρος που θα προκύψει θα είναι 500 ευρώ.
Για να φορολογηθεί σωστά ένα μέρισμα, θα πρέπει να συμπεριληφθεί στην φορολογική δήλωση του εκάστοτε μετόχου ως εισόδημα από Κεφάλαιο, όπως οι τόκοι και τα δικαιώματα.
Σημείωση: Το εισόδημα από μερίσματα φορολογείται διακριτά και δεν συναθροίζεται με τα υπόλοιπα εισοδήματα, που τυχόν υπάρχουν από Κεφάλαιο.
Κάτι ακόμα που αξίζει να αναφέρουμε είναι ότι όταν πρόκειται για εισόδημα από μερίσματα αλλοδαπής προέλευσης, τότε ο συντελεστής 5% παραμένει, εκτός αν η απόφαση για τη λήψη του μερίσματος αυτού πάρθηκε πριν την 1/1/2020.
Μάλιστα, σύμφωνα με την ΑΑΔΕ, υπάρχουν και μερίσματα που απαλλάσσονται του φόρου, όπως αυτά που χορηγούνται σε φυσικά πρόσωπα από ημεδαπές πλοιοκτήτριες εταιρείες που δεν φορολογούνται με τις διατάξεις του νόμου 4607/2019.
Σε γενικές γραμμές, αυτά ισχύουν σχετικά με τη φορολογία μερισμάτων στη χώρα μας.
Σε όποια κατηγορία και αν ανήκεις, σαν φορολογούμενος πολίτης που υπόκεισαι στους νόμους της φορολογίας εισοδήματος, πρέπει όχι μόνο να γνωρίζεις τι μερίσματα εισέπραξες, αλλά και το ύψος τους, καθώς και τον χρόνο κτήσης τους.
Ο χρόνος κτήσης είναι σημαντικός, γιατί για όσα μερίσματα εγκρίθηκε η διανομή τους (από τους αρμόδιους) μετά την 1/1/2020, τότε ο φόρος μερισμάτων θα είναι 5%, ενώ αν εγκρίθηκε πριν από την ημερομηνία αυτή τότε ο φόρος θα είναι ίσος με 10%.
Επομένως, όπως αναφέραμε, είναι σημαντική η δήλωση όλων των εισοδημάτων από Κεφάλαια, συμπεριλαμβανομένων των μερισμάτων.
Κάτι τέτοιο έχεις υποχρέωση να το μεταφέρεις στον λογιστή ο οποίος θα αναλάβει τη φορολογική σου δήλωση, ή μπορείς να το κάνεις μόνο σου μέσα από την εφαρμογή του Παρασκευά Φορολογά!
Μέσω αυτής μπορείς να υποβάλλεις φορολογική δήλωση σε 10 μόλις λεπτά, γρήγορα και με ασφάλεια, χωρίς να χρειάζεται ενδελεχής επικοινωνία με λογιστή.
Βέβαια, παρέχεται και αυτή η δυνατότητα, όμως δεν χρειάζεται να ανησυχείς καθώς τη δήλωσή σου θα την ελέγξει λογιστής και θα σε ενημερώσει αν υπάρχει κάποιο λάθος.
Πηγή: https://paraskevasforologas.gr/